wtorek, 5 czerwca 2012

Kulinarnie. Tarta

Witajcie!

Jak się macie Kobitki?Czy u Was też pochmurnie i deszczowo dzisiaj?
Dzisiaj u mnie w roli głównej była tarta z bakłażanem:)
Ostatnio wzięło mnie na robienie tart na słono-super się sprawdzają na obiadokolacje, szybko się je robi i smakują rewelacyjnie!Choć nie zaprzeczę, że moja przeprawa z tartowym ciastem była dłuuuga;)
Niby banalne ciasto, ale za każdym razem coś mi nie wychodziło...
Trzeba dokładnie zastosować się do przepisu, a najlepiej przygotować sobie ciasto wcześniej i przetrzymać w lodówce.

Dla chętnych do wypróbowania podaję przepis zmodyfikowany trochę przeze mnie:)

Tarta z bakłażanem

Ciasto
  • 250 g mąki (ja robiłam z krupczatki)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
 Farsz
  • 1 średni bakłażan (pokroić w kostkę)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula (może być biała albo czerwona)
  • 2 łyżki keczupu
  • 4 parówki (bądź jakaś kiełbaska)
  • starta mozzarella do posypania
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Zalewa
  • 2 jajka
  • 1 szkl. śmietany kremówki
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Gdy ciasto jest suche, można dodać łyżkę zimnego mleka bądź wody, żeby lepiej się połączyło. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez min.1 godz.
Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni)na 15-20 min.
Ja obciążam ciasto pergaminem i na wierzch wysypuję fasolę. Raz nie miałam i użyłam płaskiego naczynia żaroodpornego(też spełniło swoją rolę). A i ponakłuwać widelcem;)
Między czasie rozgrzać na patelni oliwę, dodać cebulkę, czosnek, poddusić i następnie dodać bakłażan, posolić, popieprzyć i dodać przyprawy wg uznania. Po chwili duszenia dodać keczup, wymieszać. 
Po wyłączeniu ja dodałam pokrojone w kosteczkę parówki.
Wyłożyć farsz na podpieczone ciasto i posypać startą mozzarellą:)
Zalać farsz zalewą z jajek i śmietany kremówki (wcześniej roztrzepać trzepaczką;)
Piec ok. 45 min w 200 stop.
Smacznego!
Ps. Tartę można modyfikować wedle uznania, co się ma pod ręką.  Można z pomidorami i mozzarellą, cukinią, dynią, porami itp itd. Jak zauważycie przepisów na ciasto pod tartę jest wiele, ja lubię właśnie ten w tartach na słono.




 Miłego wieczoru!
Kasia





37 komentarzy:

  1. Kasiu jeśli smakuje jak wygląda to ja się piszę!!! Już spisuję;)) miłego wieczorku, buźka;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowita ta Twoja tarta! No po obejrzeniu takich zdjęć robię się głodna :-) Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim razie, skoro tak zachęcasz to wypróbowac trzeba, nie ma rady...

    milego wieczorku Kasieńko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe trzeba, trzeba!Miłego wieczorku również:*

      Usuń
  4. wow wyglada smakowicie:)))
    odpisuje ja sobie,jeszcze nie jadlam tartej wiec chetnie zrobie kidys na obiad:*dziekuje:*

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm jak to pięknie wygląda i te bakłażany...
    może kiedyś uda mi się takie pyszności wyczarować.
    Mam lekki uraz do tarty po tym jak mi nie wyszła i boję się znowu próbować hehe :)))

    Miłego wieczoru :*

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznie wygląda... a u mnie też pogoda nie rozpieszcza
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłaś mi smaka na tartę :) muszę coś wykombinować :) nie obciążam ciasta przy pierwszym wypieku, jak wypełnisz farszem i tak nie widać, że dno jest nierówne :) mniej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i można tak, skoro masz sprawdzony sposób...Ja się bałam zaryzykować po moich przeprawach z ciastem ;)

      Usuń
  8. mniam mniam!
    o pogodzie nie bede sie wypowiadac, bo mam slonca az za duzo, upal okropny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda!
    polecam ze słodkich tartę 'snickerową' oraz z malinami i białą czekoladą mhmmm ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!Właśnie nachodzi mnie teraz na słodką;)

      Usuń
  10. Mmmm pychota! Byle bez pomidorów! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda. Napewno też pysznie smakuje. Ja właśnie też zaczynam przekonywać się do tart. Może skuszę się na Twój przepis... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja długo się przekonywałam do tart...Aż w końcu nadszedł ich czas;)Fajna sprawa na wspólne wieczory ze znajomymi i nie tylko:))Polecam!:)

      Usuń
  12. wygląda bardzo apetycznie.
    kiedyś miałam słomiany zapał i uzbierałam pełno przepisów na nie, ale jakoś nie zrobiłam.
    muszę chyba jednak powrócić do tego zamiaru.
    dzięki za motywację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze mną było podobnie;)Ja tak mam po jakimś czasie, szukam wtedy zmian kulinarnych. Oboje z Mężulkiem to lubimy-takie eksperymenty w kuchni...więc przyszło czas na tarty. Teraz planujemy sushi domowe;)Trzymam kciuki!:)

      Usuń
  13. Smakowita tarta. Zaraz sobie druknę przepis i do dzieła. Urozmaicę troszkę kolacyjkę, a co!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm! Wygląda przepysznie. Uwielbiam wszystko co z bakłażanem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przyznam, że bakłażana nie wykorzystuję często, a tu masz:w roli głównej wystąpił;)

      Usuń
  15. O rety, aż mi zapachniała pod nosem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też jak dzisiaj patrzę na te zdjęcia;)

      Usuń
  16. mmmniamm, wygląda pysznie i smakuje na pewno też:)

    OdpowiedzUsuń
  17. No nie! Zrobiłam się głodna po twoim poście! Idę na śniadanie :p

    OdpowiedzUsuń
  18. hmmmm ja niestety po 4 się poddałam ;) ale jutro wykorzystam twój przepis i mam nadzieje ze wyjdzie tak smaczna jak twoja ... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. zawsze chciałam nauczyć się piec tartę na słono a Twoja wygląda tak wspaniale, że Twojemu przepisowi na pewno zaufam:)pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:)Mam nadzieję, że wyjdzie!JCT pisz:)

      Usuń
  20. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...